Tomorrow Meets Today at the Advanced Health Sciences Pavilion


It takes precise planning, construction and coordination to create a new healthcare facility that delivers state-of-the-art outpatient care, research and educational facilities. The 820,000-square-foot Pavilion, located on the southwest corner of San Vicente and Gracie Allen, opened this summer.  


Watch a time-lapse video from the beginning of construction

Watch a video of the Sue and Bill Gross Skywalk being installed

The Pavilion accommodates 500 to 600 patients each day and houses outpatient services for the Cedars-Sinai Heart Institute, neurosciences (departments of Neurosurgery and Neurology), Regenerative Medicine Institute and other clinical specialties, as well as outpatient procedure suites. Its innovative design brings patient care and translational research together in one place, allowing physicians and scientists to collaborate closely in developing new procedures and treatments.

“This facility allows us to integrate research and clinical care under one roof and will transform patient care,” said Thomas M. Priselac, president and CEO.

The Pavilion is designed with airy, comfortable spaces to welcome patients and visitors as they enter. Inside the two-story lobby on the Plaza Level, employees, patients and visitors will have access to a café, an education center, imaging, Anesthesia Pre-Procedure Evaluation Center (APEC) and an outpatient pharmacy.

The 11-story Pavilion, which includes three underground parking levels, also features plenty of self-parking, as well as valet parking. For easy access, It is connected to the main medical center via two pedestrian bridges, including the fifth-floor Sue and Bill Gross Skywalk.

As an eco-friendly building, the Pavilion is designed to meet the requirements of a Gold Certified building under the U.S. Green Building Council LEED™ Program. It features an innovative double glass walled exterior that provide both energy savings and thermal comfort for occupants. Automated building control systems regulate the building’s energy use. Solar panels on the rooftop of Parking Lot 4, adjacent to the Pavilion, provide power to the parking garage.

Click here to see more photos of the Pavilion on Facebook.